Добре дошли в официалния блог на portalbg.org

Здравейте,

това е официалния блог на сайта http://portalbg.org.Тук ще намерите част от най-интересните и любопитни новини по света и у нас.

Advпетък, 12 септември 2008 г.

Добре дошли на партито - сега плащайте!

Помислете пак преди да приемете покана за парти, предупреждава CNN. Случаите с нетактични рожденици, които буквално заставят гостите си да платят сметката, не само зачестяват, а и стават все по-тежки.
Примерът, който дава потърпевшата Тоня Боуман, е един от многото, доказващ съществуването на "натиска на рожденика".

Тя била поканена на скъп суши ресторант, където си поръчала икономично - ориз, супа и чай. Другите обаче поръчвали на воля.

"Когато дойде сметката, рожденичката се усмихна и каза на висок глас под формата на реч, "Благодаря на всички за чудесната вечеря по случай рождения ми ден. Наистина оценявам това. Страхотни сте. Вдигам тост за вас!" И просто остана на мястото си, в очакване да се разберем помежду си, как да си разделим сметката."

Сметката на рожденичката и 7-те й "госта" възлизала на 3450 долара, които някой предложил да си разделят по равно. Така се оказало, че всеки трябва да даде по 500 долара.

"Едва не започнах да плача", признава Боуман, общински служител в Оукланд, Калифорния.

"Сърцето ми започна да препуска, стана ми горещо. Беше ме срам, чувствах се унизена и ядосана заради това, че съм поставена в такова положение. Никой не ми каза, че ще трябва да й плащам вечерята."

Когато започнали да си прехвърлят сметката, Боуман се паникьосала.

"Просто оставих 50 долара до чинията си и казах, че отивам до тоалетната. Подминах я и излязох през вратата."

Рожденичката след това изпратила гневен имейл на Боуман.

"Тя искаше да ми стане ясно, че съм съсипала вечерята, защото й се наложило да покрие моите 450 долара. Каза, че с тези пари щяла да прекара целия ден на спа и сега не можела заради мен. Помоли да й върна парите, когато мога."

"Не платих... Тя вече не ми е нито приятелка, нито позната".

Д-р Линда Дюре, психотерапевт в Орландо, казва, че случаят на Боуман не е единичен.

"Това, което хората могат да направят е отвратително и изключително безчувствено. Чувала съм истории за възрастни хора, които организират парти по случай годишнината на родителите си и все пак оставят сметката на майка си и баща си."

31-годишната Рейчъл Мейс също се оплаква от подобна случка на рожден ден на приятел миналата година.

"Всички пристигнахме в определения час - 20:30, на един прекрасен открит бар. Попитаха ни какво предпочитаме за вечеря, пиле или говеждо", споделя Мейс, собственичка на агенция за връзки с обществеността Bread and Butter в Лос Анджелис.

Мейс и приятелят й се изненадали, че се сервира на такова късно парти. Понеже не искали да се цепят от колектива, все пак поръчали.

След няколко дена обаче, рожденика казал на Мейс, че дължи 120 долара за вечерята и й дал адрес, на който да ги изпрати.

"Игнорирах първия му имейл, но когато получих втори, му казах, че в момента не работя и честно казано, това, че не ме е предупредил за този детайл, когато ме покани, е просто мърлящина."

Д-р Илейн Севидж, учител по комуникативни умения в Бъркли, Калифорния, казва, че подобни ситуации карат хората да се чувстват незачетени и манипулирани. Според нея: "Неприятната изненада ни изкарва от равносвесие. Все пак очакваме приятелите ни да ни третират със същото внимание и разбиране, което ние им показваме. Разочароващо е, когато такова нещо се случи".

Специалистите предупреждават да внимаваме, когато има вероятност да очакваме "неприятни изненади". Те препоръчват да се използват следните тактики:

Говори с домакина: Дюре препоръчва да кажете нещо от рода на "Колко щедро от твоя страна да поканиш толкова хора на ресторант", така че когато приемеш поканата ще знаеш със сигурност, че не си от "плащащите гости"

Бъди директен: Ако става въпрос за член на семейството или близък приятел, недей да увърташ, а просто задай въпроса.

Бъди честен: Ако случайно си се оказал в положение, в което ти подават сметката, не си задължен да плащаш, казва Дюре.

Ето примерни реплики за хората, които искат да се опълчат: "Когато съм поканен на парти, предполагам, че домакинът плаща. Това, че сега разбирам, че и аз съм отговорен за част от сметката, е някакси неочаквано. Ще ми се да ми бяхте казали по-рано. Наистина не съм задължен да плащам и ми е много неприятно, че не бях предупреден."

Няма коментари: